un feature de citit & un om misto de cunoscut. :)

a fost o vreme cand am fost innebunita dupa reportaj si dupa povesti in general. cred ca doar Cristi Lupsa m-ar intelege pe faza asta.

anul asta The Washington Post a dat la tipar un feature absolut demential, care de altfel a si luat Pulitzer-ul pentru feature writing. textul se numeste ,,Pearls before breakfast”. o scriitura si o abordare super-misto. ideea de la care porneste e pe cat de simpla, pe atat de bine tratata: un violonist de renume mondial coboara intr-o statie de metrou din Washington si incepe sa cante. cum continua vedeti aici: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/04/04/AR2007040401721.html 

nu sint foarte ahtiata dupa reportajele (feature-urile) made in US, ci mai mult dupa cele europene, care sint mai stilizate, dar trebuie sa recunosc ca imi place si stilul lucid/compact made in US, fara prea multe inflorituri. chestie de gusturi, pana la urma. cele din US nu mi se par ca ar avea simtul povestii. sint prea seci pentru gusturile mele. dar asta nu inseamna ca nu recunosc cand sint dementiale.

si ca tot am zis de Cristi Lupsa, pentru cei care nu stiu cine e, Cristi Lupsa e unul dintre oamenii care iubesc la modul misto povestile. mai precis, la modul asta:

,,In facultate ti se pune mereu o intrebare incomoda:,,De ce jurnalism?” Probabil o sa fiti intrebati si voi. Majoritatea  celor din sala o sa-si muste buzele, altii o sa se infoiasca de furie. Unii vor spune ca vor sa fie vedete ,,pe sticla”, altii ca erau buni la gramatica. Sunt copii care scriau teze de 10 la romana si altii care vor sa cunoasca oameni importanti. Atentie la cei care spun: ,,eu vreau sa le explic oamenilor cum functioneaza lumea din jurul lor.” Atentie la cei care spun: ,,eu vreau sa spun povesti”. Daca nu uita de  ce au intrat la jurnalism, acesti (sau aceste ele) vor fi jurnalistii care merita cititi. Pe cuvant.”

Cristi Lupsa, un om rar: http://www.fjsc.ro/Romana/alumni_lupsa.htm 

,,Eu vreau sa spun povesti”. frumos spus. : ) dar ce faci, Cristi, cand lumea si presa nu mai vor povesti? US si marile tari europene au marele merit de-a promova feature-urile, reportajele, povestile. in Romania lucrurile stau altfel. presa romaneasca uita ca singurul fel prin care se mai poate bate cu audio-vizualul sint tocmai povestile: felul in care “spui” realitatea. dar poate e o chestie de viziune. sau mai degraba de lipsa de viziune.

Advertisements
Categories: Uncategorized | 1 Comment

Post navigation

One thought on “un feature de citit & un om misto de cunoscut. :)

  1. attilabiro

    multumesc de blogrol 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: