cu doar 5 secunde inainte sa … mori.

Ar trebui sa scriu. Dar, in loc de asta, fac tot mai multe si mai multe fotografii. Fotografia bate clar cuvantul, cel putin in mass-media. “O fotografie spune mai mult decat o mie de cuvinte”, spune teoria. Nimic mai adevarat. Practica o confirma. Uitati-va putin la fotografia lui Edward Thomas Adams , din ’69, cu executia din Saigon http://www.lyfe.freeserve.co.uk/art/photoadams.jpg … cutremuratoare. Pana la os. Dincolo de os. Da, poate la prima vedere pare ca exagerez, doar e vorba de un om care tine pistolul la capul altui om… poate fi un pic cutremurator, dar nu chiar atat de cutremurator. Dar ce-ar fi daca ai sti ca fotografia aia a fost facuta cu 5 secunde inainte ca militarul sa-i bage un glont in cap omului aluia din Saigon? Cum ar fi sa stii ca fotograful a prins pe film chiar ultima secunda din viata omului? Cum ar fi sa fi fost tu fotograful? Ai mai dormi noaptea? Te-ar mai incalzi premiul ala de World Press Photo noaptea, cand te bagi in pat? Fotograful nu a fost tare traumatizat de asta, a spus doar ca nu se astepta ca omul ala sa-i bage pe bune un glont in cap omului aluia. Nu comentez. Desi… poate e bine ca exista o asa poza. A tras un semnal de alarma si a adus in ochii lumii ce se intampla acolo. E vie. Simti frica din ea? Uita-te la ochii omului aluia… Uita-te. Frica. O simti cum ti se urca pe sira spinarii? Simti? Simti …?

Kevin Carter, fotograf american, dupa ce si el ia premiul World Press Photo, se sinucide in ’94, din cauza unei fotografii pe care o facuse in Africa. http://iusbpreface.files.wordpress.com/2007/04/kevin_carter.jpg Infricosatoare si ea. Un vultur care asteapta ca un copil sa moara, ca sa il manance. Infricosatoare pentru ca stii ca nu era/nu e singurul. Ca el inca multi. Fotograful a prins pe film ultimele respirari ale copilului. Nu l-a salvat. A preferat sa-si faca fotografia si nu sa salveze copilul. Condamnabil, dar e totusi o poza care a facut inconjurul lumii si care, la fel ca prima, a tras un semnal de alarma, a deschis ochii. Dar probabil ca si el nu s-a simtit tocmai bine dupa ce a plecat de acolo linistit, cu poza in aparat, lasand copilul prada vulturului… doar s-a sinucis. S-a sinucis din cauza unei fotografii… atat de mare e puterea unei fotografii: te face sa alegi sa faci lucruri pe care altfel nu le-ai face. Sa lasi un copil sa moara doar ca sa ai tu poza… sa lasi un militar din Saigon sa omoare un localnic doar ca ai tu un instantaneu irepetabil… bine, pe marginea fotografiei asteia planeaza suspiciuni cum ca ar fi fost regizata, pt. ca e perfecta din toate punctele de vedere, inclusiv a regulii treimilor, dar daca nu era adevarata, nu s-ar mai fi sinucis… iti poti imagina cum ar fi sa vezi in fiecare noapte chipul copilului aluia, iti poti imagina ca ai vrea sa te sinucizi din cauza propriei tale fotografii? Iti poti, iti poti….?

A treia fotografie pe care as fi vrut sa o am in inlantuirea asta se numea “Famine” sau “Black Madonna”, dar nu o gasesc pe net. E cutremuratoare si ea. E ca o icoana, cu diferenta ca locul Fecioarei e luat de o mama din Africa, iar rolul Pruncului Iisus de copilul ei… te trec fiorii cand o vezi. Nu e infricosatoare in sens rau, de data asta e in sens bun… e emotionanta, mai degraba. Nici un alt titlu nu i-ar fi mai bun decat “Black Madonna”. E pur si simplu … o icoana. O icoana care are ceva pe care nu poti sa-l definesti. Pacat ca nu am gasit-o pe net. Poate ne delectam cu asta, in loc…. chiar cutremuratoare. http://www.sudan.net/graphic/news/famine/famine_lying.jpg Si oare cate poze zac si mor nefacute, doar pt. ca nu are cine sa le faca, nu are cine sa spuna povestea… oare cate poze nefacute, de genul celei de mai sus, zac moarte… nenascute? Cate, cate ..?

Si ultima fotografie, care mi se pare la fel de cutremuratoare, dar frumoasa… frumoasa ca nici o alta poza pe care am vazut-o … http://lh5.ggpht.com/_qDKDAsu88iU/RlNRk9iej2I/AAAAAAAAA9o/q-jF-ZvKqkM/048.jpg  E facuta de O’Reilly si a luat World Press Photo in 2006… dintre miile de fotografii jurizate, juriul a decis ca ea e fotografia pe 2006. Nu stiu cand am vazut ultima data o fotografie asa de simpla si de cutremuratoare prin simplitate si frumusete si … poate cuvintele nu isi mai au locul, e prea frumoasa ca sa incepi s-o descrii si sa ii fragmentezi intelesul… e cea mai frumoasa pe care am vazut-o de mult timp incoace… Motivatia juriului a fost ca, dintre miile de fotografii, asta le-a ramas in minte. Pt. ca nu are cum sa nu-ti ramana in minte. E flawless, naturala, ne-fortata. Tipul are si altele misto, e corespondent pt. ceva institutie mass-media si merge des prin Africa… am vazut alte fotografii de-ale lui, dintr-un spital din Africa… una dintre ele era cu un pat gol, flancat de alte doua paturi, in care pacientii erau inca vii…. un pat gol si alb, atat de alb … in care, poate, cu cateva minute inainte, cineva isi traiese ultimele vise, ultimele respirari, ultimele… ultimele… mereu ultimele…

Nu stiu ce am vrut sa demonstrez cu astea … poate doar ca o imagine chiar valoreaza mai mult decat o mie de cuvinte. In cuvinte nu poti spune tot… sa povestesti cu lux de amanunte executia militarului din Saigon… da, poti, dar nu o sa valoreze niciodata cat o fotografie. Degeaba i-ar fi ramas cuiva pe retina ultima secunda din viata omului, inainte sa ii fie bagat un glont in cap… nu ar fi redat-o niciodata suficient de cutremurator incat sa te faca sa te treaca fiori reci cand te uiti la ochii omului aluia… ochi inca vii, plini de frica, plini de viata care o sa se scurga intr-o clipa din ei, odata cu sangele care o sa ii siroiasca din tamplele in care militarul va baga un glont in 5 … 4… 3 … 2 … 1 ….. secunde …. bang!!!!!! Ochi inca vii, care or sa traiasca vesnic intr-o poza facuta cu doar 5 secunde inainte sa …. moara.

PS: Poate totusi ca exista un text echivalent cu fotografia lui Adams, cea cu executia din Saigon. E scris de Egon Erwin Kisch si se numeste chiar asa: ,,Executia”. Kisch a scris multe texte bune, daca va pica in mana, aruncati un ochi.

Advertisement
Categories: Uncategorized | 2 Comments

Post navigation

2 thoughts on “cu doar 5 secunde inainte sa … mori.

  1. am cautat poza cu vulturu si am preluat-o din linku tau
    ma gandesc ca nu-i cu suparare pt nimeni

  2. am cautat poza cu vulturu si am preluat-o din linku tau
    ma gandesc ca nu-i cu suparare pt nimeni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: