[Leaf me alone] Nu mai vreau inca o frunza. Vreau ca noua cinematografie romaneasca sa fie noul brand de tara.

brand de tara“Pozitia Copilului” a castigat, in urma cu cateva ore, marele premiul al Festivalului International de Film de la Berlin. Asta dupa ce, la editia din 2010 a Berlinalei, “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, primea Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint si distinctia “Alfred Bauer” pentru noi perspective in arta cinematografica. Dupa ce, tot anul asta, “Dupa Dealuri” lua premiul special al juriului la Festivalul International de Film din Gijon si premiul pentru cel mai bun scenariu, la Cannes. Dupa ce, in 2009, “Politist, adjectiv” castiga premiul juriului sectiunii “Un certain regard”, tot la Cannes. Si dupa ce, in urma cu 5 ani, “4 luni, 3 saptamani, 2 zile” aducea in Romania mult-ravnitul Palme D’or.

Cinematografia romaneasca e, in momentul asta, cel mai bun brand de tara pe care il avem.

Cu toate astea, eforturile noastre financiare, ca tara, se indreapta spre cu totul si cu totul alte zone. De pilda, in urma cu cateva saptamani aflam ca frunza aleasa ca brand de tara de Elena Udrea, pe vremea cand era ministrul Turismului, ar putea ajunge la gunoi. Se pare ca noul ministru al Turismului, Maria Grapini, ia in calcul renuntarea la frunza si rebranduirea. Mai e nevoie sa amintim ca valoarea totala a contractului pentru frunza care a ajuns sa reprezinte romanii peste hotare se ridica la 849.000 de euro? Asta in conditiile in care acelasi logo putea fi achizitionat de pe Internet cu doar 2 euro. Si sa nu uitam nici de cei 300.000 euro – costul sondajelor de opinie (compania care a realizat sondajele a facut 1.200 de interviuri, ceea ce inseamna 10.800 de ore de munca platite cu 28 de euro/ora)

Ei, si in timp ce eforturile financiare ale Romaniei se indreapta spre plagierea unui nou logo tampit, incolor si inodor, noua cimematografie de Romania, care incepe sa fie tot mai apreciata si cunoscuta la nivel international se bazeaza – in principal – pe granturi (suplimentate si prin alte finantari, de exemplu din Europa de Vest). Finantarea finala e, de cele mai multe ori, mai slaba decat cea pentru cinematografia americana, de exemplu. Un film independent primeste, de regula, cam un milion de euro sau mai putin, asta in timp ce filmele de peste ocean primesc zeci de milioane. Insa, chiar si asa, cu cele mai modeste finantari, regizorii romani reusesc sa creeze filme care castiga premiu dupa premiu la Cannes, Berlin si cam peste tot in lume.

Avem, asadar, un brand de tara oficial (frunza), care a costat aproape un milion de euro si care nu a avut niciun rezultat palpabil la nivel de imagine sau la nivel de cifre in turism si mai avem un val de noi cineasti pe care nu ii sprijinim aproape deloc dar care, in ciuda a tot, ne aduc, an de an, numele in cele mai mari ziare internationale. Concluzia?

Nu vreau sa fiu reprezentata de o alta frunza. Nu vreau sa fiu reprezentata de un logo cata vreme gimnastii tarii mele aduc in fiecare an numele tarii mele pe buzele tuturor. Nu cata vreme studentii din tara mea ajung sa fie premiati la NASA. Nu cata vreme regizorii tarii mele aduc, an de an, numele tarii mele in cele mai mari ziare ale lumii.

NU mai vreau inca o frunza. Vreau mai multi bani pentru educatie. Pentru cercetare. Pentru medicina. Pentru cinematografie.

E ironic ca cele mai multe boom-uri de imagine vin intotdeauna din zona pe care – aparent – o uram cel mai tare: Arta. Si e ironic ca tinem mortis sa ne afisam prin lume c’-o frunza de-un milion de dolari, cand banii aia ar putea fi folositi pentru a finanta un film de Palme D’Or, Golden Bear sau, de ce nu, Oscar.

Advertisement
Categories: Uncategorized | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: