Reportajorama

Din categoria “scoase de la naftalina”: paragrafe din interviurile despre “conditia” reportajului in presa scrisa din RO. Facute ca anexe pentru licenta. Pacat ca acum nu am vreme sa-i citez pe toti cei care mi-au raspuns sau sa postez interviurile pe episoade (aka interviuri varianta full). Altfel spus… cred ca in felul asta incerc sa-mi amintesc ca trebuie sa incep sa invat pt. examene. 😀

___

De la Victor Ciutacu citire:

3. E nevoie de talent pentru a scrie reportaj sau este ceva pentru care te antrenezi, pur şi simplu? (în contextul în care există jurnalişti care cred că felul ala de-a te juca cu cuvintele poate fi un handicap).

Victor Ciutacu: Jurnaliştii care-şi închipuie că talentul e un handicap sunt ei înşişi nişte handicapaţi nimeriţi din greşeală în meseria asta.

5. În contextul de mai sus, consideraţi că reportajul se hibridizează sau că devine mai mult un gen jurnalistic de nişă?

Victor Ciutacu: Devine clar un gen jurnalistic de nişă. E scump, necesită talent cu carul şi public în stare să citească.

10. Dacă ar trebui să spuneţi într-o suită de câteva fraze cum se vede reportajul prin ochii Dumneavoastră, care ar fi acelea? Cum arată reportajul lui Victor Ciutacu?

Victor Ciutacu: Reportajul personal al lui Victor Ciutacu nu prea arată. Fiindcă Victor Ciutacu nu are înzestrările necesare pentru a scrie reportaje de substanţă. Iar dacă Victor Ciutacu nu poate fi cel mai bun într-un domeniu, atunci se abţine să presteze.

De la Eugen Istodor citire:

1. Reportajul are în ultima perioadă o imagine duală în ochii oamenilor de presă. Pe de o parte, există o tabără care vede reportajul drept o ,,Cenuşăreasă a presei”. Pe de altă parte, există o tabără nr.2 care îl percepe ca pe ,,Regina presei”. Daca ne-am imagina o axă, cu aceste două extreme, Dumneavoastră unde v-aţi regăsi?

Eugen Istodor: Uită-te pe YouTube şi vei vedea trei sferturi de reportaje. Scurte, scurte, împleticite, surprinzând esenţialul. Reportajul e poveste. Uită-te în librării şi vezi că lumea cumpără roman cu o furie neînchipuită. Iar avem poveste. Priveşte muzica şi vezi cum lumea iar s-a întors la poveste, la muzica aia adevarată… chiar şi maneaua e în criză. Ce se întâmplă în muzică se mixează. Adică improvizaţie? Nu. Adunat poveşti vechi pentru un sunet nou. Televiziunea? La fel. Filmele proaste de pe toate canalele scot tot poveşti proaste, telenovela românească sau străină iar poveste dă la popor. Aşa că reportajul există şi nu poate muri. Are momente proaste că nu sunt reporteri cu ochi sau ochiul audienţei nu e atent. Nu ştiu clasificări. Ştiu că poveştile nu mor.

2. Un reporter ,,ancorat în realitate” şi un reporter foarte talentat.  Prin ochii căruia dintre ei aţi alege să vedeţi un subiect de reportaj?

Eugen Istodor: Unul fără altul e greu de conceput. Şi-şi este alchimia ideală, ce să faci, asta e. Nu poţi să te duci într-un sat şi să nu ştii care-s curcile şi care sunt raţele şi după aia să stai ca boul şi să aştepţi să moară curcile mâncate de raţe ca să scrii.

4. Dacă ar trebui să vă întoarceţi la ,,Vieţaşii de pe Rahova” şi să rememoraţi: ce a schimbat în Dumneavoastră această experienţă, din punct de vedere uman, iar în al doilea rând, din punct de vedere jurnalistic?

Eugen Istodor : Multe. Uman, mi-a omorât câteva frici, printre care frica de a duce căruţa în chestii grele. De intuneric, de murdar, de mirosuri… aveam acolo viaţa la bec, murdărie continuă, culcată în colţurile puşcăriei unde se adună detergent cu jeg şi aveam miros de carne, miros de bărbat, de şoareci, de animal, animal care se stinge, animal care are putere şi nu mai are ce să poată. Uite, cartea aia a uitat să scrie de carnea asta de pe bărbatul condamnat. Jurnalistic, puşcăriaşii m-au învăţat să-mi respect omul din faţa mea. Să-i dau să vadă textul, să accept modificarile lui chiar dacă pierd din senzaţional, să negociez cuvinte.

5. Truman Capote a spus că nu şi-a revenit niciodată pe deplin după timpul petrecut cu personajele care apar în romanul ,,In cold blood”. În cazul Dv., cum a fost să simţiti prin pielea lor, să le trăiţi amintirile, într-un spaţiu în care, după cum spuneaţi, nu există protocol şi legi care să apere de adevărata imagine?

Eugen Istodor: Nici eu nu am scăpat de ei. Pur şi simplu mă bântuie, mă calcă pe amintiri. Nu, nu i-am închis în carte. Uite, ma gândesc că voi plăti cu adevărat peste câţiva ani, când vor ieşi din puşcărie. Să văd atunci cât de bun am fost, cât de puţine au să-mi reproşeze. Cum? Daca nu mă vor vizita în carne şi oase acasă, la servici, la mare, la munte. Eu şi un vieţaş, faţă în faţă, în slip, construind un castel de nisip e o poza simpatică. Dar ce te faci când vine cu o erată şi un cuţit în casă? Bine, asta nu e doar legată de vieţaşi, e chestie de fiecare zi cu oricare dintre personajele reportajelor mele. Nu-mi prea doresc revederea cu nimeni. Am scris, gata, s-a terminat.

7. În contextul de mai sus, consideraţi că reportajul se hibridizează sau ca devine mai mult un gen jurnalistic de nişă?

Eugen Istodor: Se hibridizează. Nu poate ramâne neschimbat. Cum nici interviul. Cum nimic nu o să rămâna candid. Noi tot căutam inocenţa în iarbă. Nu există acolo. Există după aceea, când te pui să admiri iarba şi cu ea faci ce mintea ta şi cititorul vor.

De la Alexandru-Bradut Ulmanu citire:

16. ,,Reportajul este pentru exerciţiul calofil, pentru plăcerea de a scrie frumos şi deştept. Numai pentru asta tot merită. Să te joci. Şi cât te poate ajuta un cuvînt. Cât poţi stoarce din el. Şi câtă expresivitate poţi vedea într-un lucru în care alţii văd o simplă tufă, un simplu om sau un simplu cal trecând. E vorba de minte, de curiozitate, de îndoială, de nelinişte, de plăcerea de a pune o virgulă cum trebuie acolo, plăcerea scrisului. Ce e pînă la urmă asta? Un mod de a vedea lucrurile, un mod de a trăi.” (Cornel Nistorescu). Dacă şi Dumneavoastră ar trebui să descrieţi reportajul într-o suită de câteva fraze, care ar fi aceastea?

Alexandru-Brăduţ Ulmanu: Cele din definiţie. Jurnalismul trebuie să spună ce se întâmplă, ce este. Nici mai mult, nici mai puţin. O face în mai multe feluri, iar unul dintre ele este reportajul. În principiu, esenţa reportajului, ca şi a articolului de tip feature în general, este că trebuie nu să spună, ci să arate. De aia cele mai bune texte de acest tip fac apel la simţuri, descriu acţiuni, imagini, sunete, mirosuri, mişcări, detalii semnificative. Plăcerea scrisului? Probabil. Dar în primul rând e vorba de găsirea celui mai potrivit mod în care să-l facem pe cititor să vadă ce am vazut şi noi. Asta e reportajul.

De la Cristi Lupsa citire:

10. Noul jurnalism american a recuperat enorm din literatură, teoreticienii literari vorbind despre reportaj ca despre un gen de frontieră şi „tiranizând” jurnalismul, care e pus sub semnul literaturii marginale. De asemenea, teoreticienii francezi (prin excelenţă partizani ai reportajului literar) afirmă că reporterul care scrie reportaj trebuie să renunţe la complexul literaturii pentru că el e de fapt pe picior de egalitate cu scriitorul. Credeţi că e benefică  interferenţa dintre literaturizare şi mass-media?

Cristian Lupşa: Nu ştiu dacă i-aş spune ,,interferenţă”. Nu văd nici un motiv pentru care jurnalismul să nu aibă valoare de literatură, o literatură a realului. Asta e de fapt singura condiţie – ca ce prezintă să fie adevărat. Fără ocolişuri şi fără fapte îndoite ca să dea bine. Nu cred că adevărul literaturii e mai important decât adevărul jurnalismului. Iar impactul lecturii poate fi similar. Doar pentru că e jurnalism nu înseamnă că trebuie să fie sec.

De la Sorin Preda citire:

3. De ce o parte a teoreticienilor cataloghează reportajul drept ,,Cenuşăreasa presei”, pe când o altă parte îl cataloghează drept ,,Regina presei”? Unde e adevărul?

 

Sorin Preda: Citesc cu mare interes şi încântare marele reportaj publicat de presa săptămânala franceză. ,,L’Eveniment de jeudi” de pildă propune cititorilor 2-3 dosare tematice, legate cumva de evenimentul săptâmânii (un conflict armat, o aniversare importantă, o sinucidere ce a emoţionat publicul etc). Fie că e vorba de teme preocupante mai generale (copii cu un singur părinte, jocurile de noroc, sectele sataniste, violenţa pe stadioane etc), fie că tema e legată de actualitatea strictă, dosarele au ca pilon de susţinere un reportaj consistent, foarte bine scris, provocator, interesant, dinamic. Reportajul se citeşte în sine (satisface curiozitatea cititorului) şi, deopotrivă, provoacă (menţine) interesul pentru celelalte aspecte ale dosarului tematic, gândit să acopere cât mai multe unghiuri de abordare: psihologic, social, istoric, religios, militar etc. Ma întreb de ce acest model nu a fost importat şi la noi. De ce ni s-a impus doar modelul tabloid sau cel facil, al presei feminine (de modă). Am nădejdea că şi noi vom redescoperi forţa reportajului adevărat (acea ,,felie de viaţă” de care discutam la cursuri şi seminarii) – semn de normalitate socială şi politică. Vremea simplei bârfe şi curiozităţi e pe trecute. Probabil, în următorii ani, tabloidele se vor restrânge şi se vor specializa. Reportajul nu poate sa dispară (a se vedea nefericita experienţă a ,,Evenimentului zilei” care, la un moment dat, restrângându-se doar la ştire şi relatare, şi-a pierdut cititorii). Nu contează cum va arăta acest reportaj (atipic, melanjat, literaturizant sau monografic). Ca orice gen jurnalistic, reportajul e viu, îşi caută forme noi de exprimare, preia din alte genuri, se adaptează subiectului, şochează sau face concesii cititorului. Deja, puterea nu mai aparţine nici informaţiei, nici comentariului, ci evocării, co-participării. Într-o carte celebră, Lorentz vorbea despre pericolele ce pândesc omenirea. Unul din aceste pericole era, în viziunea lui, plictiseala. Câta vreme reportajul nu va plictisi, nimeni nu-i va lua lcoul de ,,regina a Presei”.

To be continued.

 

Advertisement
31 Comments

31 thoughts on “Reportajorama

 1. Pingback: ursi albi mancand inghetata intr-o furtuna de zapada. « rESeRvOir dOgS

 2. You sir just found your site a place in my bookmarks.

 3. Nice site!

 4. you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

 5. Would you be interested in exchanging links?

 6. Lakeshia Selley

  Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 7. I’m glad to be 1 of several visitants on this outstanding internet internet site (:, appreciate it for posting .

 8. I beloved as much as you’ll receive performed correct here. The comic strip is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness more than that you would like be handing more than the following. unwell without a doubt come more before once far more since precisely exactly the same nearly really steadily inside of case you defend this increase.

 9. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 10. This is the right Reportajorama stories are everywhere diary for anyone who wants to assay out out most this topic. You note so more its most tiring to converse with you (not that I truly would want…HaHa). You definitely put a new rotate on a topic thats been typed most for years. Fastidious sundries, just high!

 11. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours Reportajorama stories are everywhere. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 12. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any recommendations?

 13. I just want to say I am very new to blogs and really liked your web page. Most likely I’m likely to bookmark your website . You definitely come with fabulous stories. Bless you for sharing with us your web site.

 14. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours Reportajorama stories are everywhere. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 15. I just want to tell you that I’m all new to blogs and certainly loved your web site. More than likely I’m planning to bookmark your site . You absolutely come with tremendous articles and reviews. Many thanks for revealing your blog site.

 16. I just want to tell you that I am all new to blogging and honestly enjoyed this web blog. Probably I’m going to bookmark your blog post . You absolutely have perfect article content. Regards for sharing your website page.

 17. I almost never leave a response, however I glanced through some responses here Reportajorama | stories are everywhere.
  I actually do have 2 questions for you if you do not mind.
  Could it be simply me or do a few of the comments come
  across as if they are written by brain dead folks?
  😛 And, if you are posting on additional places, I would
  like to follow anything fresh you have to post.
  Would you list of every one of your social networking sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 18. I will immediately take hold of your rss as I can’t in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any?
  Kindly allow me recognize so that I could subscribe.
  Thanks.

 19. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog
  and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.

  After all I will be subscribing to your feed and I hope you
  write again very soon!

 20. wonderful issues altogether, you simply received
  a new reader. What may you recommend about your put up that you just
  made some days ago? Any sure?

 21. After going over a few of the blog articles on your
  blog, I really appreciate your technique of blogging.

  I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back
  soon. Please check out my web site too and tell me what you think.

 22. Your style is very unique in comparison to other people I have read
  stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 23. I always spent my half an hour to read this website’s articles all the time along with a cup of coffee.

 24. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger,
  and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to trade solutions with others, please
  shoot me an e-mail if interested.

 25. This is a topic which is close to my heart… Cheers! Exactly where are your contact
  details though?

 26. At this moment I am going away to do my breakfast, once having my breakfast coming again
  to read further news.

 27. Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 28. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a
  nice blog like this one today.

 29. You are so awesome! I don’t think I have read a single thing like this before. So nice to find somebody with some genuine thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with a little originality!

 30. Great post however , I was wanting to know if you could write a litte more on
  this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Kudos!

 31. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: